Підготовка за даною освітньою програмою проводиться лише за першим освітнім рівнем “Бакалаавр”.

Фахівець спеціальності 203 “Садівництво та виноградарство” здатний виконувати професійну роботу, пов’язану з розмноженням, вирощуванням, зберіганням та первинною доробкою плодів, овочів та винограду. Він добре обізнаний з технологіями вирощування садивного матеріалу плодових, ягідних культур і винограду, новими типами насаджень, системами утримання ґрунту в них, удобрення, формування; захисту рослин від шкідників, хвороб і бур’янів.

Освітня програма передбачає стажування в Німеччині, Туреччині, Болгарії та ін. Програма орієнтована на проведення досліджень з актуальних проблем садівництва і виноградарства. Програма розвиває перспективні напрями розробки технологій вирощування плодів, ягід, овочів, винограду та садивного матеріалу, зберігання та переробки плодоовочевої продукції, планування перспективних шляхів розвитку садівництва і виноградарства. Окремі дисципліни програми можуть викладатися англійською мовою.

Інформація про випускову кафедру

Випусковою кафедрою, яка здійснює підготовку фахівців зі спеціальності  є кафедра лісового господарства та раціонального природокористування. Якщо Ви бажаєте отримати більш детальну інформацію про спеціальність, познайомитися із викладацьким колективом та ознайомитися із іншою інформацією  відвідайте офіційний сайт кафедри перейшовши за посиланням (натисніть на зображення) або відвідайте офіційну Facebook сторінку.

Що я буду вивчати?

Навчаючись на спеціальності «Садівництво та виноградарство» Ви опануєте сучасні і перспективні технології в галузі плодоовочівництва та виноградарства на основі наступних освітніх компонентів:

  • Ботаніка
  • Агрофізика
  • Фізіологія рослин
  • Хімічні основи садівництва та виноградарства
  • Агрометеорологія
  • Плодівництво
  • Грунтознавство з основами геології
  • Землеробство та гербологія
  • Виноградарство
  • Механізація в садівництві і виноградарстві
  • Ентомологія
  • Овочівництво
  • Агрохімія
  • Економіка підприємства в галузі
  • Управління якістю та технічна мікробіологія
  • Помологія
  • Селекція плодових, овочевих і ягідних культур
  • Захист рослин
  • Технологія зберігання і переробки плодів і овочів
Де я зможу працювати?

Місцями працевлаштування бакалаврів можуть бути: сільськогосподарські підприємства різних форм власності, фермерські господарства, тепличні комбінати, структури із постачання обладнання та матеріалів для тепличних комплексів, науково-дослідні установи. Випускники університету спеціальності «Садівництво і виноградарство» можуть працювати на посадах:

  • Директора (заступника директора) агрохолдингу, фермерського господарства;
  • Керівника підприємства, установи, організації у сфері аграрного виробництва;
  • Агронома-овочівника;
  • Агронома-консультанта;
  • Агронома бригади (відділення, сільськогосподарської дільниці);
  • Агротехніка;
  • Фахівця з плодоовочівництва і виноградарства;
  • Фахівця із захисту плодових, овочевих рослин та винограду;
  • Фахівця тепличного господарства;
  • Спеціаліста з організації та ведення фермерського господарства;
  • Спеціаліста з бджільництва;
  • Наукового співробітника чи викладача у навчальному закладі.
Основні задачі, які зможе вирішувати випускник в майбутньому

Результатами навчання за освітньою програмою є уміння фахівців проектувати та створювати насадження в садівництві; вирощувати сади, ягідники та виноградники; отримувати високий врожай та зберігати вирощені плоди відкритого та закритого ґрунту; розвивати власний бізнес.

Після завершення навчання випускники мають можливість працювати керівниками підприємства у сфері аграрного виробництва; агрономами-плодоводами та агрономами-консультантами в сфері садівництва, виноградарства та овочівництва; фахівцями із захисту рослин та тепличного господарства.

Конкурентоспроможність на ринку праці нашим випускникам забезпечують не лише ґрунтовні теоретичні знання та навички, сформовані професорсько-викладацьким складом, а й практичний досвід, який студенти можуть отримати під час стажувань на вітчизняних та зарубіжних підприємствах.

Фахівці з садівництва та виноградарства можуть реалізувати себе в сільському господарстві не лише як висококваліфіковані агрономи-плодівники, а й у якості організаторів власного перспективного фермерського господарства.